Σαν σήμερα το 1912 ο ελληνικός στρατός αφού έχει απελευθερώσει την Μακεδονία και την Ήπειρο, στρέφεται μετά από απόφαση του Γενικού Επιτελείου του Στρατού προς τα νησιά του Αιγαίου. Είχαν προηγηθεί ενέργειες διαφόρων Χιωτών, που είχαν έρθει σε επαφή με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, για να του ζητήσουν βοήθεια για να απελευθερωθούν.
Ο ελληνικός στόλος με ναύαρχο τον Υδραίο Παύλο Κουρουνιώτη αναλαμβάνει την απελευθέρωση των νησιώ. Πρώτα απελευθέρωσε τη Λήμνο, στη συνέχεια τη Θάσο, την Ίμβρο, την Σαμοθράκη, τα Ψαρά και στις 8 Νοεμβρίου τη Λέσβο. Την 11 Νοεμβρίου του 1912 ο ελληνικός στόλος (3 καταδρομικά "Μακεδονία","Εσπερία". "Αρκαδία" δύο αντιτορπιλικά "Νέα Γενεά", "Κεραυνός" και 3 μεταγωγικά "Πατρίς", "Σαπφώ", "Εριέττα" με 2.500 στρατιώτες) φτάνει έξω από το λιμάνι της Χίου. Οι Χιώτες υποδέχονται το στρατό χαρούμενοι και σίγουροι ότι αυτή την φορά θα καταφέρουν να αποτινάξουν τον Τούρκικο ζυγό.
Από το καταδρομικό "Μακεδονία" αποβιβάζεται στο λιμάνι μία αντιπροσωπεία και πηγαίνει να διαπραγματευτεί την παράδοση του νησιού. Ο στρατιωτικός διοιηκητής του νησιού Ζιχνύ Μπέης αρνείται να το παραχωρήσει και, υπολογίζοντας βοήθεια από τη Μικρά Ασία, δηλώνει ότι θα το υπερασπιστεί μέχρι τέλους. Έτσι μετά την άρνηση των Τούρκων οι Έλληνες στρατιώτες, 3 τάγματα πεζικού και μιά ορεινή πυροβολαρχία, αποβιβάζονται στο Κοντάρι (περιοχή αεροδρομίου) με αρχηγό τον συνταγματάρχη Νικόλαο Δελαγραμμάτικα. Οι πρώτοι νεκροί από τον ελληνικό στρατό είναι γεγονός και αυτοί είναι ο Εμμανουήλ Ποθητός και ο Ιωάννης Χρυσολωράς. Την επόμενη μέρα ο ελληνικός στρατός μπαίνει στην πόλη της Χίου. Οι Τούρκοι οπισθοχωρούν και πηγαίνουν προς τον Κορακάρη (βουνό στη Χίο). Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες, καταλαμβάνονται τα Καμπόχωρα και ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης. Στη μάχη του Αίπους σκοτώνεται ο Νικόλαος Ρίτσος και ο Ιωάννης Παστρικάκης. Για 40 περίπου μέρες συνεχίστηκαν οι μάχες και στις 20 Δεκεμβρίου ένας Τούρκος αξιωματικός ενημερώνει το Δελαγραμμάτικα ότι οι Τούρκοι θέλουν να παραδοθούν. ο Ζιχνύ Μπέης υπογράφει την παράδοση του νησιού την επόμενη μέρα, αφήνοντας δεκάδες πυροβόλα, πυρομαχικά και τρόφιμα. Από τους 2044 αιχμαλώτους, οι βαριά τραυματίες μεταφέρθηκαν στον Τσεσμέ, ενώ οι υπόλοιποι στην Πελοπόννησο. Οι Χιώτες δεν πείραξαν τους αναχωρούντες Τούρκους, δείχνοντας μεγάλη ανθωπιά.
Πλούσιο σε εκδηλώσεις θα είναι το πρόγραμμα σήμερα για την απελευθέρωση της Χίου. Θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα σχολεία εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα εκδηλωθούν με την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων. Το πρωί στις 7 θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης, ενώ η φιλαρμονική του Δήμου Χίου, θα περιέλθει στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά εμβατήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου